Biti dobar muž

✍🏼 Svjedočanstvo:

Ivo i ja u braku smo desetak godina, imamo dijete, kuću, psa, ali i nesuglasice, kao većina parova. Jednom prilikom, započeli smo diskusiju u kojoj sam ja njemu, argumentirano i jasno, objasnila situacije u kojim se nisam osjećala onako ispunjeno i zadovoljno kako bi to jedna udana žena trebala, a sve to kao posljedicu njegovog „kiksanja“ u onome što bi biološki bili muški poslovi. Dakle briga za obitelj, ali u našem slučaju briga oko auta, radova u kući i njihovo pokretanje, ali i financiranje.

Diskusija je nakon dva sata završila obostranim zadovoljstvom; ja sam mu lijepo iznijela svoje stavove, on se najprije postavio defanzivno, ali je naposljetku shvatio i prihvatio kako je ipak zaribao, malo, djelomice, ali jest. Ja sam ga utješila time da se to odnosilo isključivo na njegovu (ne)volju za financiranjem određenih poslova, kao i njihovo pokretanje, a ne na njegovu ulogu kao mog muža, u cijelosti.

Uslijedila je noć u kojoj sam ja mirno spavala, a on je stenjao i jaukao od bolova. U pitanju je bilo, što drugo nego desno rame. U GNM žargonu faza razrješenja konflikta „zakiksao sam kao partner“, u dešnjaka. Konfliktna faza trajala je vrlo kratko (sat-dva, koliko i diskusija) ali je bila, očito, za njega vrlo intenzivna. Nakon akutnog stanja u noći, ujutro je bol bila zanemariva.

Pouka za oboje? Riječi naših najbližih često mogu jako boljeti, ne samo emocionalno nego i izravno u nekom tkivu. 

Tea


Osvrt:

Ovaj prekrasni školski primjer ukazuje nam na preciznost bioloških mehanizama. Svojim razumijevanjem i poznavanjem bioloških zakona, Tea je suprugu pomogla prebroditi intenzivnu fazu ozdravljenja, a time ujedno i spriječila potencijalni popratni konflikt, kako to često biva, konf. gubitka samopouzdanja spram bolne lokacije: “tu nešto nije kako treba, nešto ne valja”.

Hvala Tei na primjeru i pojašnjenjima, a više o konfliktima gubitka samopouzdanja i promjenama na lokomotornom sustavu moguće je pročitati ovdje.

📝 Srodni primjeri:

Hodaj, pleši, trči, vritni

Upala tetivne ovojnice

Bol i ukočenost vrata

📸 chermitove / Pixabay

Komentari su isključeni.

Website Built with WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: