Veza bronhitisa i novca

Kada sam u četvrtak 3. ožujka razgovarala s gospođom Lj. (84 god., biološki dešnjakinja), požalila se na kašalj te “puni nos”. Simptomi su se prvi put pojavili dan ranije, u srijedu. Pripisala ih je nedavnom duljem boravku vani po ovako hladnom vremenu.

Razvoj razgovora otkrio mi je njihovu pozadinu.

Gospođa Lj. drži dio ušteđevine u S-bank. Nastup izvanrednih okolnosti dana 24. veljače o.g., uz vijesti koje su odjeknule medijima u pogledu sankcija spram navedene banke, za nju je sadržavao ugrožavajući čimbenik, tj. aktivirao je biološke konflikte. Jedinstvena situacija doživljena je na dva različita načina, što će biti vidljivo u nastavku teksta. 

Kao i većina klijenata banke, gđa Lj. osjetila je potrebu načiniti neki korak u cilju zaštite svoje ušteđevine, no zbog određenih tehničkih okolnosti to nije bila u mogućnosti. K tomu, novac na računima bio je dva dana zamrznut posljedično odluci o moratoriju.

U utorak 1. ožujka objavljeno je priopćenje o preuzimanju S-bank od strane državne banke, što je značilo da ona ponovno postaje likvidna kreditna institucija te da su svi depoziti, kako tvrtki tako i građana, sigurni i dostupni. Ta informacija doprinijela je u gđe Lj. rješenju nastalih bioloških konflikata.

Osim kašlja i začepljenog nosa, ubrzo se u nje javila i povišena tjelesna temperatura. Uzevši u obzir trenutak nastupa bioloških konflikata – DHS 24.2., datum njihova rješenja – CL 1.3., odnosno konfliktnu masu – trajanje 6 dana, uz umjereni intenzitet doživljaja, moglo se izračunati da će gđa Lj. ponovno biti zdrava 7. na 8. ožujka, što sam joj priopćila. Prema dobivenoj povratnoj informaciji, tako je i bilo.


Pojašnjenje:

Gore opisane okolnosti, nastale 24. veljače, gđa Lj. doživjela je kao životno ugrožavajuću situaciju, i to u dva smjera: kao strah za svoj teritorij (ušteđevinu) te nemogućnost namirisati opasnost i ishod situacije.

Poštujući pravilo lateralizacije (biološki ljevak ili dešnjak), spol, hormonsko stanje te redoslijed ranijih konflikata, konflikt straha za teritorij manifestirao se na centar za sluznicu bronhija (ektoderm, kora velikog mozga). Osim psihičke manifestacije u vidu prisilnih misli o događaju, organski simptomi u konfliktno-aktivnoj fazi nisu vidljivi. Na tkivu se tada odvija ulceracija, topljenje stanica, čiji je biološki smisao proširiti bronhije i omogućiti bolji dotok zraka u pluća, kako bi jedinka lakše riješila situaciju u kojoj se zatekla – detektirala i eliminirala opasnost koja prijeti njezinu teritoriju. Od trenutka rješenja konflikta organizam ulazi u fazu ozdravljenja koju karakterizira obnova kroz ponovnu dogradnju sluznice, što je praćeno oticanjem, zatim stvaranjem sluzi i nadražajem na kašalj (ako je uključeno i bronhijalno mišićje).

Mirisni konflikt odgovara doživljaju situacije kroz nemogućnost namirisati potreban miris, odnosno namirisati opasnost. Budući da po porijeklu pripada istom zametnom listiću kao i bronhijalna, sluznica nosa i sinusa ponaša se na jednak način. Nosna sluznica tijekom konfliktne aktivnosti prolazi kroz proces ulceracije čiji je biološki smisao proširiti nosne hodnike i poboljšati osjet njuha. Fazu ozdravljenja, koja nastupa rješenjem konflikta, prate obnova te oticanje sluznice, začepljenost nosa te u konačnici istjecanje sluzi.

📷 nattanan23/Pixabay

Komentari su isključeni.

Website Built with WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: