Maca koja puno znači

V.H. (1,5 god.) obožava plišanu macu koju je dobio za svoj 1. rođendan. Otkako je 1. rujna krenuo u vrtić, postala je njegova vjerna pratiteljica. Maca je, k tomu, bila omiljena i među ostalom djecom te se proslavila u ulozi tješilice.

U četvrtak 7. listopada u V. javili su se simptomi oticanja spolovila i izražene boli. Držao bi se za pelenu i stenjao. Kako bi dokučio smjer uzroka ovoj promjeni, otac me idućega dana kontaktirao. Budući da nam V. još ne može opisati što ga točno muči, prva mi je asocijacija bila određena situacija doživljena kroz prizmu neugodnog dodira, primjerice prilikom prakse prevlačenja prepucija ili pranja i presvlačenja pelene od strane odgojiteljica. Dogovorili smo se da će otac razmisliti o potencijalnim konfliktnim situacijama te pratiti i javiti razvoj simptoma. U naredna tri dana oteklina se povukla.

No, V. je otežano mokrio i pritom cvilio od boli. Ti su simptomi bili izraženi tijekom četvrtka i petka, u narednim danima tek su se lagano smanjili, da bi nanovo buknuli krajem idućega tjedna (14./15.10.). Taj nam je podatak bacio novo svjetlo na cjelokupnu situaciju. Budući da osjet boli, pečenja i iritacije, kao i smanjen protok, čine simptome koji se javljaju na tkivu sluznice mokraćnih putova, te pripadaju fazi ozdravljenja, tj. riješenom konfliktu nemogućnosti označavanja granica (svoga) teritorija, na nama je bilo definirati situaciju koju je V. doživio na način da nije mogao obilježiti, odnosno od tuđih uplitanja zaštititi nešto što smatra svojim. Razvoj simptoma – njihovo postepeno ublažavanje pa ponovno pogoršanje, ukazivao je na činjenicu da je tijekom faze regeneracije uslijedila reaktivacija konflikta, tj. se konfliktna situacija ponovila.

U djeteta te dobi pod pojmom teritorija podrazumijevamo primarno majku, a zatim njegov životni prostor (npr. krevetić) te igračke. Nakon “pretresa” potencijalnih situacija unutar spomenutih tema, otac je zaključio da bi pokretač navedenoga konflikta moglo biti nošenje omiljene mace u vrtić i čin dijeljenja s ostalom djecom, preciznije – nekoliko situacija u kojima je ona čak i prenoćila u vrtiću, umjesto da se s V. vrati kući. Stoga je odlučio testirati svoju pretpostavku. S ponedjeljkom 18. listopada maca je ostala kod kuće. U odnosu na stanje u protekla dva tjedna, u V. ovoga četvrtka i petka nije došlo do pogoršanja simptoma, već su oni svakim danom jenjavali, da bi oko 26./27. listopada potpuno nestali. Maca je do daljnjega na zasluženome godišnjem odmoru, a V. uživa u njezinoj punoj pažnji prilikom odlaska na spavanje. 🙂

Pohvale tati, a detaljniju razradu područja konflikta nemogućnosti označavanja teritorija moguće je pročitati u knjizi.

Primjer iz istoga područja: Granice


Kratki pregled:

⛔️  Biološki konflikt nemogućnosti označavanja teritorija  ⛔️

🔸 Tkivo: sluznica bubrežne nakapnice, sluznica uretera, uretre ili mjehura – ektoderm 🔴

🔸 Konfliktno-aktivna faza: razgradnja (ulceracija) tkiva, manjak osjeta

🔸 Faza ozdravljenja: dogradnja tkiva na mjestu prethodne ulceracije, oticanje, iritacija, bol, peckanje, učestali nagon na mokrenje uz otežan protok (ispustiti “tri kapi”). Eventualno prisutnost E. coli.

🔸 Biološki smisao → u konfliktno-aktivnoj fazi = poboljšanje protoka / kapaciteta mjehura

🔸 Intenzitet i trajanje simptoma faze ozdravljenja u direktnoj su međuovisnosti s intenzitetom i trajanjem konfliktno-aktivne faze.

📷 storables.com

Komentari su isključeni.

Website Built with WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: