Uzeti k srcu

Detaljnije tumačenje sadržaja i manifestacije biološkog konflikta dostupno je ovdje.


Kratki pregled:

🔸 Sadržaj konflikta: Konflikt preplavljenosti/preopterećenosti

🔸 Opis konflikta: doživljaj preplavljenosti određenom situacijom, emocionalne preopterećenosti, nemogućnosti ispunjenja očekivanja spram druge osobe. Previše negativnoga na tanjuru, uzeti previše k srcu.

🔸 Tkivo: poprečno-prugasto mišićje

🔸 Moždani centar: opskrba hranjivim tvarima – srž velikog mozga, mezoderm 🟠 + inervacija (živčani impulsi) – kora velikog mozga, ektoderm 🔴

🔸 Konfliktno-aktivna faza (ca-faza): nekroza – gubitak stanica mišićja, postepena oduzetost miokarda. Neujednačen srčani ritam. Traje li konflikt dulje – smanjena tjelesna učinkovitost (npr. uspuhati se prilikom uspinjanja stepenicama).

🔸 Faza ozdravljenja (pcl-faza): obnavljanje tkiva na mjestu prethodne nekroze, zadebljavanje mišićja. Sarkom. Ako upalni proces = miokarditis.

🔸 Epi-kriza: infarkt miokarda

🔸 Biološki smisao → na kraju faze ozdravljenja = deblji, snažniji, izdržljiviji miokard, sposobniji nositi se u budućnosti s visokim zahtjevima.

🔸 Intenzitet i trajanje simptoma faze ozdravljenja u direktnoj su međuovisnosti s intenzitetom i trajanjem konfliktno-aktivne faze.

🔸 Primjenjuje se pravilo lateralizacije.


PRIMJER

L.E. (71 god., biološki ljevakinja)

U domu gospođe iz primjera uvečer se prati televizijski program. Kad ona ode spavati, suprug često do ponoći gleda napete filmove ili emisije u kojima se razrađuju stare i aktualne političke teme. Koliko ga s jedne strane zanimaju, ti ga sadržaji istovremeno i veoma uznemiruju. Do te mjere da ih proživljava u snovima. Gospođa navodi da je i ranije tijekom noći imao epizode nemira, znao udarati rukama i sl.

No, jedna je situacija za nju bila konfliktnog karaktera. Sanjavši, suprug je u jednome trenutku počeo glasno vikati, a zatim je pao s kreveta. Gđu L. vrisak i udarac prenuli su iz sna. Sjedila je na krevetu tresući se cijelim tijelom. Umiriti se nije mogla ni sat vremena nakon događaja.

Naredne dvije noći prošle su mnogo mirnije. Treći dan od događaja, u fazi opuštenosti, gđa L. osjeti iznenadni pritisak i bol u prsima, otežno disanje i lupanje srca u grlu. Ti simptomi potrajali su nekoliko minuta. Suprug je predlagao odlazak na Hitnu, no gospođa odluči pričekati razvoj situacije. Unutar pola sata organizam se nanovo opustio; simptomi su bili stvar prošlosti i nisu se kasnije ponovili. 

Ostala je, međutim, tzv. tračnica – zapamćena okolnost konflikta koja podsjeća na izvorni događaj. Ubuduće, kad bi se suprug tijekom noći tek oglasio, gđu L. to bi odmah prenulo iz sna, preplavilo ju strahom, a time pokrenulo navalu adrenalina i rast srčanih otkucaja. Tomu se doskočilo momentalnom praksom spavanja u odvojenoj sobi.


Osvrt: Navedeni simptomi – pritisak i bol u prsima, otežano disanje, povećani otkucaji, osjećaj lupanja srca u grlu – pripadaju točki epi-krize koja nastupa tijekom faze ozdravljenja, faze riješenoga konflikta i ukazuju na to da je gđa L. situaciju doživjela kroz prizmu konflikta preplavljenosti/preopterećenosti.

Epi-kriza konflikta preplavljenosti/preopterećenosti koji se manifestira na miokardu nosi naziv infarkt miokarda.

Budući da je konfliktna masa – intenzitet i trajanje ca-faze, u ovome slučaju bila relativno mala, simptomi epi-krize bili su također blažeg oblika.

Ne razumijemo li njihovu pozadinu i tijek, ovakvi nas simptomi mogu veoma iznenaditi i zabrinuti.  Posebice onda kada su intenzivniji. Uobičajeni, konvencionalni pristup tumači ih kao grešku u radu srca. Temeljem toga, često rezultira protokolima, korištenjem medikamenata te smjernicama o izbjegavanju jednog dijela namirnica (masnoće) i određenih tjelesnih aktivnosti.

U uvodnome članku spomenuto je razlikovanje dviju vrsti srčanog infarkta – infarkta miokarda i infarkta koronarnih arterija, o kojemu će više riječi biti u nekome drugom tekstu. Ni jedan ni drugi nisu posljedica nezdrave prehrane, povišene razine kolesterola, zakrčenih žila, venske tromboze ni visokog tlaka, već predstavljaju neizostavnu točku u fazi regeneracije organizma od proživljenog i riješenog konflikta.

📷 Ben_Kerckx/Pixabay

Komentari su isključeni.

Website Built with WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: