Granice

Kako bi njegovala supruga tijekom njegova oporavka od operacije, D.R. (55 god.) odlazi na nekoliko tjedana u inozemstvo. Kod kuće za sobom ostavlja posao, brigu o djeci i kućanstvu. U mogućnosti posvetiti nešto vremena i sebi, odluči u kućnim uvjetima obojiti kosu kanom. U trenutku kad je to suprugu najavila, dočekao ju je riječima: “Moraš li to baš sad!?”

Pogođena njegovom reakcijom, nakon prvotnog iznenađenja uzvraća: “Znaš, ni za jedan tvoj pothvat, radnju, angažman, što god da si u životu radio, nikada ti nisam rekla – moraš li to baš sad!?”

Idućeg dana zamijeti simptom žarenja prilikom mokrenja, u trajanju od nekoliko sati. 

Osoba iz primjera dobro je upoznata s područjem Pet bioloških zakona. Stoga ju simptomi nisu prestrašili. S obzirom na vrstu (žarenje, iritacija) i njihovo porijeklo (mokraćni kanali), svrstala ih je u odgovarajuću ladicu: navedeni simptomi pripadaju fazi ozdravljenja, fazi riješenoga konflikta nemogućnosti označavanja teritorija, tj. njegovih granica. Jednostavnije: doživljaj kršenja i povrede granica unutar kojih se nalazi ono što poimamo svojim (teritorij). Taj teritorij može biti naš dom ili prostorija unutar doma, partner(ica), radno mjesto, vrijeme, indirektno naše odluke, svjetonazor i dr. Doživimo li određenu situaciju kroz prizmu uplitanja u svoj teritorij, nepoštovanje ili kršenje – realno ili imaginarno – postavljenih granica, navedeno će se manifestirati na tkiva mokraćnog sustava: sluznicu bubrežne nakapnice, sluznicu uretera, uretre ili mjehura (jedinstven centar u kori velikog mozga). Zašto upravo na ta tkiva? Budući da ima jedinstven miris, sisavci mokraću koriste i u svrhu označavanja svoga teritorija. To nam je jasno na primjeru pasa, mačaka itd. Iako zbog naučena civilizirana ponašanja neće hodati uokolo i mokriti po ljudima i stvarima, u čovjeka (sisavac) na djelu je jednak biološki mehanizam. Proširiti mokraćne kanale i time poboljšati protok mokraće, odnosno povećati kapacitet mjehura, biološki je smisao u pozadini ulceracija (topljenja) stanica spomenutih sluznica. Navedenime se postiže bolja sposobnost označavanja teritorija.

Kako je, dakle, osoba iz primjera doživjela suprugovu primjedbu? Kao uplitanje negdje gdje mu nije mjesto; kao nepoštovanje i povredu vlastitih granica – prava na upravljanje vlastitim vremenom i aktivnostima.

Osoba je i ranije povremeno patila od tegoba mokraćnih putova. Ovoga puta imala je nagon brže i glasnije reagirati, zauzeti se za sebe ili, slikovito rečeno – uzeti kredu i iscrtati granice “moje – tvoje”. S obzirom na vrstu promjene – ulceraciju, konfliktno-aktivna faza na organskoj razini teško se primijeti. Simptomi zbog kojih uobičajeno potražimo pomoć ili sredstva u cilju olakšanja – žarenje, bol, svrbež, krv u mokraći, iritacija u vidu učestalog nagona na mokrenje uz istovremeno otežan protok, znak su već riješenoga biološkog konflikta. Budući da je u ovome slučaju konfliktno-aktivna faza bila kratka i intenzivna, simptomi faze ozdravljenja bili su također kratkotrajni (nekoliko sati). Brzome oporavku svakako je doprinijela svjesnost o poveznici uzroka i simptoma te pozdravljanje istih kao znaka regeneracije organizma. U cilju olakšanja tegobe, osoba je posegnula i za čajem od peršina (dok je u mogućnosti, vrbovice).

Uloga mikroorganizama poznata nam je iz Četvrtog biološkog zakona. Ovdje ćemo, stoga, u fazi reparacije tkiva često naći Escherichiu coli.


Kratki pregled:

⛔️  Biološki konflikt nemogućnosti označavanja teritorija  ⛔️

🔸 Tkivo: sluznica bubrežne nakapnice, sluznica uretera, uretre ili mjehura – ektoderm 🔴

🔸 Konfliktno-aktivna faza: razgradnja (ulceracija) tkiva, manjak osjeta

🔸 Faza ozdravljenja: dogradnja tkiva na mjestu prethodne ulceracije, oticanje, iritacija, bol, peckanje, učestali nagon na mokrenje uz otežan protok (ispustiti “tri kapi”). Eventualno prisutnost E. coli.

🔸 Biološki smisao → u konfliktno-aktivnoj fazi = poboljšanje protoka / kapaciteta mjehura

🔸 Intenzitet i trajanje simptoma faze ozdravljenja u direktnoj su međuovisnosti s intenzitetom i trajanjem konfliktno-aktivne faze.

Više o situacijama koje mogu biti doživljene kroz prizmu nemogućnosti označavanja teritorija moguće je pronaći u knjizi.

Primjer iz istoga područja: Maca koja puno znači

Photo: Sandro Schuh, Unsplash

Komentari su isključeni.

WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: