Fimoza

U sklopu pregleda u dobi od 9 mjeseci, pedijatrica procijeni da je u dječaka pomalo sužen prepucij (elastična kožica koja obavija glavić penisa), čime i protok iz mokraćnog kanala, te da je uslijed navednog moguće vraćanje/zadržavanje mokraće i aktivacija infekcije. U namjeri da oslobodi prolaz, primijenila je zahvat prevlačenja kožice preko glavića. Prema riječima majke, činila je to na grub način, tj. na silu. Dijete je to boljelo te se uznemirilo. Majka je od pedijatrice dobila naputak o tretiranju prepucija specijalnom kremom u narednim danima. Pri dolasku kući, u djeteta je zamijećena pojava sukrvice. Nakon situacije kod liječnika, sam nagovještaj presvlačenja  odjeće/pelene rezultira u djeteta otporom i vrištanjem.


Obložen dvostrukim slojem pločastog epitela (ektoderm), a s unutarnje strane dodatno endodermalnim žlijezdama, prepucij se sastoji i od elastičnih vlakana, vezivnog tkiva (mezoderm). Frenulum, nabor s donje strane, sastoji se također od elastičnih vlakana, čime omogućava povlačenje kožice preko glavića.

Fimoza predstavlja suženje prepucija i nastaje posljedično doživljenu konfliktu gubitka samopouzdanja, projiciranog na prepucij ili penis: ovdje nešto nije u redu, ovdje ne valjam. U djeteta, to je, primjerice, situacija pretjeranog čeprkanja po tomu, osjetljivomu području, uporno skretanje pažnje na to da je samo mjesto nečisto, kao i nasilno izvođenje zahvata prevlačenja kožice. Suženje je posljedica pretjerane obnove vezivnog tkiva, tj. opetovanih faza ozdravljenja slijedom recidiviranja konflikta, čime se tkivo skrućuje, gubi na elastičnosti. Isti mehanizam stoji u pozadini pojave kratkog frenuluma.

Poželjno je da “vježbanje” prevlačenja kožice čini roditelj – nježno, nenasilno, usputno prilikom presvlačenja djeteta, po mogućnosti na način da dijete to niti ne primijeti. Kasnije, kad malo poraste i moguće mu je pojasniti, dijete može preuzeti tu ulogu.

Na taj način, izbjegavanjem bilo kakvih nasilnih pothvata, sprečava se tzv. samoispunjavajuće proročanstvo – doživljaj konflikta gubitka samopouzdanja i slijedom toga skrućivanje veziva prepucija, fimoza.

Svakako, konflikt gubitka samopouzdanja nije jedina potencijalna posljedica postupaka s početka priče. Isti čine plodno tlo i za aktivaciju konflikta brutalnog odvajanja, u ovom slučaju – željenog odvajanja od gruba, neugodna dodira, što rezultira prvotno preosjetljivošću tkiva glavića, a zatim smanjenjem ili čak gubitkom osjeta, ovisno o intenzitetu konflikta. Pritom dodir općenito, na tome području, može biti upamćen kao tzv. tračnica konflikta. Jasno je što to može značiti u kasnijem dijelu života.

Osvrnemo li se na sam motiv činjenja spomenutog pothvata, ne valja zaboraviti činjenicu da je preduvjet “infekcije” bubrežne nakapnice, mjehura i mokraćnih kanala, tj. upalnog procesa popraćenog radom mikroba, a sukladno pravilu Pet bioloških zakona – prvotno doživljen, a zatim i riješen konflikt nemogućnosti označavanja teritorija.

Naposljetku, o samoj traumi i naknadnim naporima u cilju vraćanja djetetova osjećaja sigurnosti, zaštićenosti i uopće povjerenja u okruženje, suvišno je govoriti.

📖 Prirodno dijete – zdrav čovjek

📷 Andreas Wohlfahrt, Pexels

Komentari su isključeni.

WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: