Bradavice

Prema službenoj definiciji:

Bradavice (verrucae vulgares) su česte, dobroćudne promjene epidermisa povezane s infekcijom humanim papilomavirusom (…) Bradavice su ime dobile prema svom izgledu i smještaju; različiti oblici su povezani s različitim tipovima HPV–a.

Izvor: msd-prirucnici.placebo.hr

Pritom, tipovi 1,2,4,27 HPV-a, čini se, imaju fetiš na stopala


Za početak, teorijskih osnova o građi, funkciji i uzrocima promjena kože, na temelju Pet bioloških zakona, prisjetimo se ovdje.

🔹 Organska manifestacija: kožna bradavica

🔹 Tkivo: epiderma

🔹 Uzrok: biološki konflikt odvajanja

🔹 Konfliktno-aktivna faza: ulceracija (odumiranje stanica), neosjetljivost

🔹 Faza ozdravljenja: obnova tkiva na mjestu prethodne ulceracije, oticanje, crvenilo, preosjetljivost

🔹 Kožna bradavica, faza: viseće ozdravljenje = ponavljajuće faze ozdravljenja zbog kratkih recidiva biološkog konflikta, uslijed čega prekomjerna dogradnja tkiva 

(Kurje oči = bradavica, utisnuta mehaničkim pritiskom)


Slijedi par primjera:

🔹 Pr. 1: T.L., 8 god., biološki ljevak

Ovo je primjer iz obiteljske arhive. Budući da higijenu održava samostalno te se nije požalio na tegobu, naknadno primijetih da sin na desnom tabanu i vanjskoj strani desnoga nožnog palca ima po jednu veću bradavicu. 

Put do tzv. okidača slijedio je metodu eliminacije; započela sam pitanjem o mehanički uvjetovanomu podražaju, tj. lokacijski doživljenomu konfliktu odvajanja: Je li mu obuća premala; žulja li ga tenisica prilikom trčanja na treningu atletike (željeno odvajanje). To je negirao.

Nastavili smo detektirati uzrok primjenom pravila lateralizacije. Budući da su se bradavice pojavile na koži njegova desnog stopala što, u bioloških ljevaka, odgovara tematici konflikta odvajanja doživljenog spram majke i (vlastite) djece, daljnja pitanja bila su usmjerena na problematiku vezanu uz mene, majku, te odlaske u školu (1. razred), samostalno hodanje do škole i natrag kući umjesto ranije vožnje autom, eventualno nevoljko pohađanje sportskih aktivnosti itd. Sva su naišla na negativan odgovor. Ostavio me u razmišljanjima, posebice zbog pozicije bradavice na nožnom prstu (vanjska strana).

Idućeg smo poslijepodneva sjeli pisati domaću zadaću uz, kao što to često biva, negodovanje i odugovlačenje. Tada mi je sinulo:

  • Ti bi mene najradije zveknuo nogom, ha? Dok te zovem da je vrijeme sjesti za stol i riješiti zadaću.
  • Da!

I tako je smjer uzroka konačno definiran – “makni se / odvoji od mene s tim zahtjevima”.

Terapija? Dogovorili smo se da će me narednih pet dana, prije početka pisanja zadaće, lagano udariti/odgurnuti desnom nogom, svakako ne na način da mi nanosi bol, već tek ovlaš, u cilju da mozak registrira da je potreba zadovoljena. Rezultat? Unutar tjedan dana od našeg razgovora i primjenom “terapije”, bradavice su se posušile i otpale. Uvjeti se nisu promijenili, i dalje smo svakodnevno sjedali za školsku zadaću što nije uvijek dobro sjedalo. Međutim, bradavice se nisu vratile. Osvijestiti uzrok i zadovoljiti projiciranu biološku potrebu odmaknuti me nogom, bilo je dovoljno.


🔹 Pr. 2: N.D., 29 god., biološki dešnjakinja

Mlada žena javlja se zbog pojave kožnih bradavica na području donjeg dijela obaju stopala te vanjskoj strani nožnih palaca. Zaposlena u banci, u direktnoj je komunikaciji sa strankama. Priroda posla i okruženje zahtijevaju od nje nošenje uskih cipela s potpeticom. U njima se osjeća sputano, cipele doživljava neudobnima te osjeća ogromno olakšanje kad ih nakon dolaska kući konačno ima priliku izuti. Ljetni mjeseci nose pak sa sobom i liberalniji način odijevanja, stoga pojava bradavica tada u nje nije prisutna. 

Bradavice ukazuju na doživljeni, recidivirajući konflikt odvajanja, u ovom slučaju željenog odvajanja od obuće. Budući da je konflikt doživljen lokacijski, tj. potreba za odvajanjem projicirana je na točno definirani dio tijela – oba stopala, ne primjenjuje se pravilo lateralizacije (biološki ljevak/dešnjak, majka/dijete- i partner-strana).


U pozadini ovih dvaju primjera konflikta odvajanja, odvajanje je bilo željeno. Bradavica, kao rezultat visećeg ozdravljenja, svakako može nastati i kao posljedica doživljenog neželjenog odvajanja, tj. nedostatka/gubitka tjelesnog kontakta i bliskosti, primjerice na prstima, ako nam nedostaje dodir onoga s kime često ispreplićemo prste i sl. U svrhu preciznog određivanja situacije i okolnosti koje su aktivirale konflikt odvajanja, a isto vrijedi i za svaki drugi konflikt, valja uzeti u obzir točnu lokaciju promjene, lateralizaciju osobe – biološki ljevak ili dešnjak, vrstu simptoma – konfliktno-aktivna ili faza ozdravljenja te, naravno, podatak o tome otkad navedeni simptomi datiraju.

P.S. Uzrok genitalnim bradavicama – kondilomima, pojavi na sluznici pločastog epitela rodnice ili stidnih usana, također je konflikt odvajanja, doživljen u pogledu te specifične lokacije – htjeti ili ne htjeti dodir, htjeti ili ne htjeti spolni odnos.

Photo: Greyerbaby, Pixabay

Komentari su isključeni.

WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: