Bol i ukočenost vrata

neck-1211231_960_720_Fotor

 

Teorijska osnova za razumijevanje konflikata gubitka samopouzdanja:

Mišićno-koštano i vezivno tkivo

Tema: Biološki konflikt gubitka samopouzdanja u intelektualnom smislu

Tkivo: Koštano tkivo lubanje i vratne kralješnice

Opis: Životno ugrožavajuća situacija doživljena kroz prizmu nepravde, nezahvalnosti, neiskrenosti, necijenjenja, nepoštovanja, neslobode, neuvažavanja stavova/mišljenja, tuđeg pametovanja.


● Primjer 1 ●

Žena, 28 god., biološki dešnjakinja

Žena održava vezu na daljinu. U početku, veza je bila emocionalno intenzivna. Par uvečer uobičajeno razmjenjuje SMS poruke o dnevnim dogodovštinama. Nakon određenog vremena, partner mijenja ponašanje. Komunikacija nailazi na prepreke, žena dugo čeka na partnerove odgovore. Stječe dojam da je rezerviran, odsutan i da mu više nije stalo. Sumnja u njegovu vjernost. Izražava se na način: “Kako mi to može činiti!?” (nepravda, neiskrenost, nepoštovanje).

Svakog jutra budi se s boli u desnom predjelu vrata (partner-strana). Vrat je ukočen. Simptom ukazuje na fazu ozdravljenja konflikta gubitka samopouzdanja u intelektualnom smislu. Konflikt se aktivira na dnevnoj razini i rješava tijekom noći, s obzirom na to da tematika tijekom sna postaje irelevantna.

Finalno rješenje biološkog konflikta uslijedi nakon prekida veze. Situacija koja ga je aktivirala više se ne ponavlja i organizam ne pokreće prirodne mehanizme reakcije. Simptomi se otad ne ponavljaju.


● Primjer 2 ●

Dječak, 7 god., biološki ljevak

U kasno poslijepodne, dječak uzima teniske rekete i lopticu te zove majku na ulicu da bi se dodavali. Majka mu želi pokazati kako pravilno držati reket, no dječak je uvjeren u to da mu ne treba pomoć. Ne uspijeva puknuti lopticu ili ona odleti ustranu. Dječak je ljut, no i dalje odbija majčine savjete. Tada baca reket, sjeda na rub pločnika i plače. Majka ga pokušava utješiti, no on se odmiče. Prođe desetak minuta. Dječak ustaje, dolazi do majke i govori joj: “Pokaži mi kako držati reket”. Nakon nekoliko kratkih savjeta, dječak uspijeva zaigrati tenis. Zadovoljan je i ponosan na sebe.

Idućeg jutra dječak se požali na bolove u vratu. Bol je locirana s desne strane vrata i ukazuje na riješeni konflikt gubitka samopouzdanja, doživljen spram majke (majka/dijete-strana). Sudeći prema simptomima, dječak je majčine savjete doživio kao “soljenje pameti”, odnosno kao vlastitu nesposobnost. Ovdje je zanimljiv i aspekt percepcije: iako bismo to a priori pomislili, dječak nije doživio konflikt gubitka samopouzdanja u vidu spretnosti / izvođenje pokreta (šake), već intelektualno. Konfliktno-aktivna faza bila je kratkog trajanja, slijedom čega su se i simptomi faze ozdravljenja – zatezanje i bol u vratu, brzo odvrtjeli.


● Primjer 3 ●

Žena, 36 god., biološki dešnjakinja

Jedne večeri, žena vodi telefonski razgovor s rođakinjom. Upoznata s biološkim zakonima, pokušava joj približiti određene pojave i simptome sa stajališta biologije. Međutim, ne nailazi na odobravanje i razumijevanje. Rođakinja sabotira njezine tvrdnje. Žena doživljava konflikt gubitka samopouzdanja u intelektualnom smislu, kroz prizmu nepoštovanja i neuvažavanja stava i saznanja. Iduće jutro budi se s ukočenošću desne strane vrata (partner-strana) – faza ozdravljenja.


● Primjer 4 ●

Žena, 38. god., biološki dešnjakinja

Nakon višegodišnjeg stanovanja u roditeljskoj kući, žena zbog posla odluči odseliti u vlastiti stan u udaljenom gradu. Zbog osjećaja brige i odgovornosti spram roditelja, priopćiti im tu vijest za nju predstavlja veliko opterećenje. Danima smišlja način kako im reći da odlazi. Naposljetku, zbog vremenskog pritiska, a preplavljena osjećajima, “ispaljuje” vijest usred jedne prepirke s roditeljima. Točnije, u vrlo nezgodnom trenutku. Stoga, roditeljima vijest, priopćena na takav način, nije dobro sjela. Osobito majci, s kojom je kći jako vezana. Majka na grubost uzvraća istim načinom. Kći spram majke, čije joj je mišljenje važno, doživljava gubitak samopouzdanja u intelektualnom smislu, kroz prizmu necijenjenja (osobnosti, odluka, procjena itd.). Nakon određenog vremena, ponovnom uspostavom dobrih odnosa s roditeljima, rješava konflikt i poprima simptome faze ozdravljenja. Oticanje vratnih kralježaka (C6, C7) pritisne izlazne živce koji se protežu kroz lijevu ruku (majka/dijete-strana, konflikt doživljen spram majke). Prijavljuje ukočenost vrata, trnjenje ruke, uz povremeni gubitak osjeta. Klijenticu upućujem na manipulativnu tehniku, u cilju oslobođenja pritiska na živčano tkivo. Nakon tretmana, simptomi se u potpunosti povlače. Klijentici je ranije, na temelju simptoma, odmah bila pripisana dijagnoza multiple skleroze te je tretirana interferonom (kortikosteroidi).


Ostali primjeri u sklopu tematike:

Hodaj, pleši, trči, vritni

Upala tetivne ovojnice

Komentari su isključeni.

WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: