Grom iz vedra neba

Tog vrućeg srpanjskog poslijepodneva izišla sam na terasu. U daljini, dočekao me (ovdje ne tako česti) prizor neba koji najavljuje potencijalnu oluju. 

IMG_4225

Što očekivati? Kroz glavu su mi prošle svakojake misli:

  • mogla bi pasti tuča i potuči nam vrt i voćke u čiji urod ulažemo napore
  • obilna kiša potopit će dvorište
  • snažan vjetar mogao bi poremetiti strukturu crijepa na kući, a čak ga i otkinuti
  • veš mi nije do kraja suh.

Kako se pripremiti za pristižuće nevrijeme? Stalak s odjećom unijela sam u kuću, sakupila jastuke s vrtne garniture, auto parkirala u garažu, kao što je vidljivo stigla sam i fotografirati, zatvorila sam prozore i – čekala. Naposljetku, nekoliko kapi kiše potiho je poškropilo žednu zemlju. Prijeteći oblaci otputovali su dalje, a s njima i moje brige.


Ova mi je anegdota poslužila kao dobra podloga za pobliže pojašnjavanje osnova Prvog biološkog zakona, kao i samog pojma te uvjeta nastupa biološkog konflikta.

Izvorno, definicija Prvog biološkog zakona glasi:

1. kriterij: Svaki rak ili raku srodna bolest započinje s jednim DHS-om, to znači jednim teškim, visoko akutno dramatičnim i izolirajućim šokom konfliktnog doživljaja, istovremeno, odnosno kvazi istovremeno na sve tri razine: u psihi, u mozgu, na organu.

2. kriterij: Sadržaj konfliktnog događaja u trenutku DHS-a određuje, kako lokaciju Hamerovog polja u mozgu, tako i lokaciju raka ili sličnog oboljenja na organu.

3. kriterij: Razvoj konflikta odgovara određenom razvoju Hamerovog polja u mozgu i točno određenom razvoju raka ili raku srodne bolesti na organu.

(Izvor: dr. med. Ryke Geerd Hamer, Prilog Habilitacijskoj radnji, 2000.g.)

 

Drugim riječima:

Kad su život i opstanak jedinke u bilo kojem aspektu dovedeni u pitanje, mozak, računalo našeg organizma, pokreće evolucijski usađene, biološke mehanizme odgovora na ugrožavajuću situaciju. Ta ugrožavajuća situacija nosi naziv – biološki konflikt. Preduvjet koji bez iznimke mora biti ispunjen kako bi određena situacija bila doživljena kroz prizmu biološkog konflikta, a ne samo psihološkog problema, dolazi u obliku triju kriterija: situacija jedinku mora zateći (1) iznenada, jedinka se u istome trenutku osjeća (2) nemoćna i (3) sama, izolirana. Odgovor koji uslijedi od strane organizma predstavlja biološku prilagodbu novonastaloj situaciji. Ta se prilagodba istovremeno odvija na sve tri razine bića: na razini mozga, na razini psihe i razini organa. Oblik i vrsta prilagodbe, tj. specifična cerebralna, psihička i organska promjena ovise o aspektu opstanka dovedenog u pitanje, odnosno o sadržaju biološkog konflikta. Tu se promjenu naviklo nazivati – bolešću. (Iz: Prirodno dijete – zdrav čovjek)

Iznenada. Ključni, neizostavni uvjet za nastup biološkog konflikta i pokretanje mehanizama odgovora organizma na ugroženi specifični aspekt opstanka. Situacija čiji nas sadržaj ili okolnosti zateknu u potpunosti nespremne, nepripremljene. Grom iz vedra neba.

Nebo na fotografiji s početka priče izgleda pomalo zastrašujuće. No, (iz iskustva ili temeljem edukacije) znamo što takvi oblaci potencijalno donose, što možemo očekivati i najčešće se na posljedice imamo dovoljno vremena pripremiti. Taj oblak može biti susret s osobom koja nas redovito počasti negativnim kritikama na račun naše sposobnosti, izgleda, uspjeha. Nadalje, činiti ga može otkaz u tvrtki koja je posljednjih mjeseci u procesu otpuštanja radnika. Ili saznanje da naše dijete nakon godina priprema i najava odlazi na studij u inozemstvo. Iako svaka od navedenih situacija nosi u sebi težinu i zahtijeva od pojedinca određenu životnu prilagodbu, činjenica da ga nije zatekla nespremnog, već je njezin ishod od ranije bio iščekivan, svrstava ju u red eventualno psihološkog problema. Slijedom toga, ne pokreće moždanu, psihičku i organsku promjenu u organizmu.

Biološki konflikt je, nasuprot tomu – situacija čiji su sadržaj i rezultat za nas potpuno neočekivani i koji su u vlastitoj interpretaciji doživljeni ugrožavajućima za specifično područje opstanka; tj. kao narušavanje pojedinačne biološke potrebe jedinke. Situacija zbog koje nam se zatrese tlo pod nogama.

Ona koja nas uhvati – na krivoj nozi.

  • Očekivati obećanu povišicu i unapređenje, a biti degradiran.
  • Računati na dio ostavštine, a saznati da sve nasljeđuje drugi član obitelji.
  • Ostati bez krova nad glavom uslijed razornog potresa.
  • Izgubiti voljenu osobu posljedično iznenadnoj smrti ili njezinu odlasku.
  • Biti okrivljen za djelo s kojim nemamo nikakvih dodirnih točaka. I tako dalje.

Pritom, vrsta biološkog konflikta i, slijedom toga, egzaktna promjena organizma ovise o području našeg opstanka u koje navedena situacija zadire. Prevedeno, svaka će jedinka pojedini događaj procesuirati na sebi svojstven način. Konkretno, jedna osoba u povišici i unapređenju moguće vidi izlaz iz trenutnih dugova, dok se kod druge u njima ogleda priznanje njezine vrijednosti i sposobnosti, pa će suprotni ishod doživjeti kroz prizmu gubitka samopouzdanja.

No, poput groma iz vedra neba ne pogađaju nas isključivo situacije naočigled dramatičnog sadržaja, poput gore navedenih. Zahvaljujući današnjem tempu života i zahtjevima koje nosi svakodnevica, nerijetko se dogodi da spoznaja o tome da smo bili doživjeli određeni biološki konflikt nastupi tek s ulaskom u fazu ozdravljenja – onda kad je uzrok već uklonjen, zbog razloga što simptomi oboljenja u najvećem broju slučajeva tada postanu zamjetljivi. Primjerice, kad nas s rješenjem konflikta gubitka samopouzdanja u intelektualnom smislu kompletno ukoči vrat, postanemo svjesni toga u kolikoj smo se mjeri bili nadali pohvali vlastitog uspjeha od strane roditelja ili supružnika. Zatim, imamo situacije u kojima nam tek oticanje kože uz snažno crvenilo i svrbež osvijeste činjenicu koliko nam je nedostajao nečiji dodir i zagrljaj (kod konflikta odvajanja ne valja izostaviti psihičku komponentu u vidu zaboravljivosti). Ili nam dramatika crijevnih tegoba ukaže na ranije “probavljanje” nečije uvrede ili podvale.

Razliku između udaljenih oblaka i neočekivanog groma čini, dakle, efekt iznenađenja, vremenski interval raspoloživ za pripremu. Lokacija na koju će grom udariti ovisi o pojedinčevoj percepciji situacije.

Želim vam čisto, plavo nebo, svaki dan. Ako se i pojave komešanja, pokušajmo ih, u danim okvirima, što prije rješavati. Time sprečavamo stvaranje velike konfliktne mase i dramatičnih moždanih, psihičkih i organskih manifestacija.

road-808167_960_720

Komentari su isključeni.

Website Built with WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: