Akna

9084460-165806-0-1479151907-1479151917-650-07e1e5aeae-1-1479739484

Akna. Noćna mora svakog tinejdžera. Čak i onda kad se pojavljuje kao zasebni primjerak. A što tek ako ih je više…?

Konvencionalno, uzrokom nastanka akni smatra se pojačano lučenje uz istovremeno suženje kanala lojnih žlijezda posljedično hormonskim promjenama koje nastupe ulaskom u pubertet. Nadalje, poima ih se posljedicom pojačane izloženosti stresu, a ponekad i kaznom za uživanje u čokoladi. Ili prženim krumpirićima.

No, kako s jedne strane postoje i tinejdžeri bez akni, a s druge strane odrasle osobe koje ih se ne mogu otarasiti (na akne mislim), nameće se pitanje ispravno postavljenih temelja uzroka navedene pojave. Također, kako objasniti činjenicu da i mnogo djece pretjeruje s čokoladom a, uz to, ne razvije prištiće? I, nadasve zanimljivo, kako to da se oni primarno pojavljuju upravo tamo gdje ih najmanje želimo – na svima uočljivim mjestima: licu, vratu, ramenima, a ne na trbuhu ili stopalima?

Tumačenja građe i funkcije pojedinih dijelova kože dotakli smo se u ranijem tekstu. Pritom smo pojasnili i vrstu biološkog konflikta čiji sadržaj pokreće organsku promjenu na specifičnom tkivu kože. Govoreći o dermisu, donjem sloju kojim upravljaju centri smješteni u malom mozgu i koji obavlja funkciju zaštite organizma od vanjskih nepoželjnih utjecaja, bavili smo se konfliktima povrede integriteta, tj. konfliktima napada, ukaljanosti, unakaženosti.

Navedeni sadržaj biološkog konflikta može biti doživljen doslovno, posljedično izloženosti situaciji fizičkog napada ili povrede integriteta, recimo uslijed šamara (ili udarca remenom), ozljede na trn, osjećaja zaprljanja u dodiru s izlučevinama, zatim unakaženosti pojedina dijela tijela nakon operacije i sl., a u nas ljudi znatno je češće doživljen u prenesenom smislu. Primjerice, kao reakcija na grubu uvredu, komentar koji pogađa “ispod pojasa” i dr.

Koje bismo stoga, sukladno njihovom porijeklu i manifestaciji, mogli ovdje svrstati organske promjene? Melanom. Dermatomikozu. Kugu i lepru. Herpes zoster. I – aknu.

Sukladno pravilima ponašanja tkiva koja definira Treći biološki zakon, akna u konfliktno-aktivnoj fazi predstavlja potkožnu izraslinu, kompaktni čvorić nastao uslijed pojačanog lučenja lojne žlijezde, u čemu leži biološki smisao cjelokupnog mehanizma. U nama usađeni odgovor prirode na doživljenu vrstu ugrožavanja (konflikt napada / povrede tjelesna integriteta, konflikt ukaljanosti), danas primarno percipiran u prenesenom smislu (mogli bismo ga nazvati “intelektualnim trnom”), jest – stvaranjem dodatnog loja omogućiti lakše izbacivanje “trna”, povrede. Nakon rješavanja uzroka, djelovanjem mikobakterija što rezultira gnojenjem, dolazi do razgradnje prethodno stvorene nakupine, pri čemu je aknu moguće istisnuti.

Zašto je upravo tinejdžersko doba ono s kojime povezujemo pojavu akni?

Malo dijete teško da ćemo zateći kako stoji pred ogledalom i propitkuje izgled svog tijela. Dok je pažnja djevojčica usmjerena uglavnom na odabir “prave odjevne kombinacije”, dječacima čak i to igra sporednu ulogu. Kriteriji za odabir simpatije su “slatki obraščići”, volja za dijeljenjem igračaka i sličnosti po karakteru. Aktivacijom spolnih hormona ulaskom u doba adolescencije raste i interes za suprotnim spolom. Izgled tada postaje ključan čimbenik odabira “predmeta fascinacije” zbog kojeg srce treperi, crijeva luduju (leptirići u trbuhu), a noge klecaju. Istovremeno, zaokupljenost vlastitom pojavom rezultira formiranjem redova frustriranih ukućana pred kupaonicom. Visina čela, (ne)poslušnost kose, veličina grudi, debljina nosa i stražnjice (zasad ne i novčanika) odjednom bivaju obasjani reflektorom i to upravo u razdoblju kad – prolaze kroz najveću promjenu. Stoga, kad nam je ogroman dio pažnje usmjeren na procjenu situacija kroz prizmu toga jesmo li ili nismo doživljeni lijepima, privlačnima, zanimljivima, razvija se visok potencijal za doživljavanje konflikata ukaljanosti odnosno povrede integriteta. Tome nadodajmo činjenicu da su tinejdžeri često i britkog jezika, pa ne prežu od toga naglas izraziti svoje mišljenje ili dati komentar. Zbog spomenutih razloga, a u pogledu navedene vrste bioloških konflikata, doba je adolescencije veoma ranjivo:

  • “Gle joj guzicu u tim hlačama…”
  • “Kako možeš hodati uokolo masne kose!?”
  • “Nema šanse da budem s tobom, pogledaj se… sviđa mi se Andrej”
  • “Ovakva ne možeš biti dijelom naše grupe”, itd.

Isti taj britki jezik, uz potrebu za osamostaljivanjem, naglašavanjem vlastita identiteta i slobodne volje, često u tom razdoblju urodi prepirkama s roditeljima koje, ako uključuju i uvrede, također mogu biti doživljene kroz prizmu konflikata napada i povrede integriteta.

I tada se javi on – prišt. Naravno, ne na dijelu tijela koji se može pokriti. Javi se (kud baš…) na – licu. Jer se primarno licem prezentiramo. Jedan prišt za jedan konflikt povrede/napada/ukaljanosti. Taj prišt, u pravilu, nakon nekoliko dana krene u fazu ozdravljenja, zagnoji se i može biti istisnut. No, razvoj situacije u tim danima najčešće nije tako jednostavan, upravo zbog razloga što i sam taj jedan prišt nasred čela/nosa predstavlja – novi konflikt ukaljanosti ili povrede integriteta, čime se pokreće novi biološki program sa stvaranjem dodatnih stanica lojnih žlijezdi, jednostavnije rečeno – drugi prišt. Recimo, centimetar ulijevo. Ako mlada osoba nije upoznata s mehanizmom koji stoji u pozadini navedene pojave, nerijetko je u njoj pokrenut začarani krug akcija i reakcija, čime nastupi pojava poznata pod nazivom – akne.

Što, dakle, činiti? Za početak, osvješćivanjem mehanizma uzroka i posljedice, odnosno biološkog programa koji se odvija u njezinoj podsvijesti, osoba dobiva priliku prekinuti na temelju postojećeg stanja aktiviran niz stvaranja novih akni. Zatim, optimalno bi bilo maknuti ju od – ogledala. Svaki biološki konflikt, osim cerebralne i organske razine, bilježi promjenu i na psihičkoj razini, i to u obliku prisilnih misli, a one se, u slučaju akni, reflektiraju u vidu – stalne provjere stanja pred ogledalom. Stalna provjera stanja i nezadovoljstvo odrazom u ogledalu konflikt ukaljanosti drže aktivnim, rezultirajući novim aknama. Ovdje bi, u pravilu, bilo korisno osobu na tjedan do deset dana udaljiti ne samo od ogledala, već i okruženja u kojem se kontinuirano osjeća izložena pogledima i time nesigurnosti u sebe i svoj izgled, čime bi organizam, pod uvjetom da nema recidiva situacije, dovršio proces obnove tkiva, bez pokretanja novih programa. Budući da znamo da u pozadini pojave akni stoji osjećaj ukaljanosti i nezadovoljstva vlastitim izgledom, toj osobi svakako možemo pomoći osvješćivanjem njezinih ljepota, poput boje očiju, figure i sl. Također, korisno bi joj bilo, s vremena na vrijeme, i to dok ne očekuje, dati kompliment, poput “baš si mi zgodna/zgodan, divno ti stoji ova frizura”.

U konvencionalnim se krugovima uspješnim u rješavanju problema akni u djevojaka pokazalo korištenje kontracepcijskih pilula. (U pripadnika muškog spola zabilježena je primjena Roaccutanea, medikamenta u čijem opisu kontraindikacija, između ostalog, stoji to da je opasan po život i može izazvati sklonost samoubojstvu). Hormonska terapija često se, kad dotad korištene ne rezultiraju napretkom, primjenjuje i u liječenju drugih oboljenja. U čemu leži njezin “uspjeh”? Naša je percepcija, tj. način na koji doživljavamo svoje okruženje i događanja u njemu, determinirana trenutnim hormonskim stanjem; odnosom estrogena i testosterona. Kad korištenjem određenih sredstava mijenjamo odnos tih hormona, utječemo time i na percepciju. Ono što smo doživljavali pod utjecajem specifična hormonskog stanja, sada postaje irelevantno, jer nam je novi odnos hormona donio i novi način percepcije. Primjena kontracepcijskih pilula, s obzirom na njihovu svrhu, djeluje na način da potiskuje stvaranje estrogena, hormona koji potiče razvoj folikula namijenjenog oplodnji. U organizmu žene koja ih koristi prevlada testosteron, a dolazi i do izmjene pravila i lokacije reflektiranja potencijalnih konflikata u teritorijalnom području moždane kore. Ukratko, zamjena percepcije utječe i na način doživljavanja gore razrađivane tematike, slijedom čega se prekida niz i pojava akni povlači.

Za kraj, jedna slika koja odlično prikazuje poželjnu terapiju u slučaju akni:

sink

Komentari su isključeni.

WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: