Naćuliti uši

pexels-photo-561870

Ljudske su uši oblikovane iz više zametnih slojeva. Segmente uha dijelimo na one koji pripadaju vanjskom uhu, zatim srednjem i unutarnjem uhu. Zvučni signal zaprima se na području vanjskog uha, putujući kroz kanal u dodiru se s bubnjićem pretvara u mehaničke vibracije i prenosi trima košćicama do pužnice. Pužnica zvučni val preoblikuje u električne impulse, koji se putem akustičkog živca prenose do mozga, sa svrhom registriranja informacije.

U jednom od ranijih tekstova dotakli smo se pojave tinitusa, vezane uz aktivaciju konfliktne tematike “ne moći vjerovati svojim ušima”, a koja se odražava na elemente unutarnjeg uha.

Evolucijski gledano, uši su se razvile iz crijeva. Crijevo pripada tkivima najstarijeg porijekla, zametnom sloju endoderma. Poveznica s poviješću razvoja vidljiva je na endodermalnom tkivu srednjeg uha. Navedena tkiva u osnovi su žlijezde, koje služe apsorpciji i probavljanju – zalogaja. Budući da trenutačno govorimo o uhu, sadržaj biološkog konflikta koji se reflektira na tkivo srednjeg uha i Eustahijevu cijev, a čini jednu od češćih pojava u dječjoj dobi – upalu uha, jest zvučni zalogaj. Prevedeno: informacija. Kad govorimo o tematici zalogaja, pojednostavljeno možemo reći: desna strana tijela služi nam hvatanju potrebnog zalogaja, a lijeva eliminiranju onog ugrožavajućeg. 

Primijenjeno na uho, na tkivo desnog srednjeg uha manifestirat će se situacija koju doživimo kroz prizmu ‘nisam dobio slušni zalogaj koji mi je potreban’. Ne čujem mamu. Tata nikako da kaže da će mi kupiti tu igračku. Ili motor. Nisam dobio pohvalu. Ili priznanje. Ispriku ili obećanje. Možda iščekujemo telefonski poziv koji obećaje posao. A možemo iščekivati i to hoće li naše ime biti pročitano s liste studenata koji su položili ispit.

Na tkivo lijevog uha manifestirat će se situacija u kojoj je slušni zalogaj, informacija, doživljena ugrožavajuće i mi je se želimo riješiti, želimo je eliminirati. To mogu biti kritika, uvreda, neugodna vijest, razočaravajuća vijest… Ili se, naprosto, želimo otarasiti nesnosne buke i vike.

Sukladno pripadnosti zametnom sloju, u konfliktno-aktivnoj fazi, u slučaju da smo navedenoj situaciji dulje izloženi, dolazi do rasta dodatnih stanica žljezdanog tkiva. Ono može rasti površinski (poboljšanje apsorpcije) ili u obliku cvjetače (sekrecijska funkcija). Tom se pojavom ispunjava biološki smisao ovog procesa, a on leži u poboljšanju funkcije dohvata slušnog zalogaja (desno), odnosno eliminaciji (razgradnji) ugrožavajućega (lijevo). Po rješenju konflikta višak se tkiva razgrađuje, uz uvjet prisutnosti mikroorganizama, u ovom slučaju gljivica ili gljivičnih bakterija. Fazu ozdravljenja prati gnojni iscjedak i bol. U nedostatku mikroba ostaje višak stanica prisutan u obliku polipa.

Slučaj obostrane aktivacije slušnog-konflikta vidljiv je na sljedećem slučaju: 

Sedamnaestogodišnjoj djevojci otac je obećao novce za put na odbojkaški kamp. Nekoliko dana pred put majka se oglasila: “Ne, to je previše novaca, ne možeš dobiti toliko”. Isto je djevojci zadalo obostrani konflikt-slušnog zalogaja: desno – nije čula informaciju koju je trebala, očito potvrdu da se majka slaže s iznosom, i lijevo – čula je ugrožavajuću informaciju, tu da ne može dobiti onoliko novaca na koliko je računala. U konačnici, otac je situaciju razriješio državši se prvotnog dogovora i kćeri potvrdio obećani iznos. Za nju je to predstavljalo rješenje konflikta, koje je predstavljalo uvod u nekoliko dana snažnih bolova u srednjem uhu.

3 misli o “Naćuliti uši

 1. “Evolucijski gledano, uši su se razvile iz crijeva”. Molim objasnjenje tj. izvor

  Sviđa mi se

  1. Izvor je znanost o biologiji, odnosno embriologiji. Prva su bića bila prstenastog oblika (isto je vidljivo i u začetku razvoja ljudskog bića u maternici, po začeću). Zapravo su predstavljala crijevo (najosnovnija biološka potreba – prehrana), pri čemu je jedan otvor služio funkciji i uzimanja zalogaja i izbacivanja ostatka. Crijevo se sastoji od evolucijski najstarijeg tkiva – crijevnog cilindričnog epitela, koje obavlja funkciju obrade i apsorpcije zalogaja, tj. najstariju funkciju prehrane. Stoga su centri koji upravljaju tkivom crijeva i smješteni u, po evolucijskom postanku, najstarijem dijelu mozga – moždanom deblu. U istome su dijelu mozga smješteni centri koji upravljaju žljezdanim tkivom srednjeg uha. Slijedom toga, tkivo crijeva i tkivo srednjeg uha pokazuju jednako ponašanje u konfliktno-aktivnoj fazi – dodatni rast stanica, odnosno razgradnju u fazi ozdravljenja. Dodatna pojašnjenja moguće je naći u sklopu Trećeg Biološkog Zakona, odnosno u opusu dr. Hamera.
   Lp, Petra Lisjak

   Sviđa mi se

Komentari su isključeni.

WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: