Kožne promjene

photo-1483691278019-cb7253bee49f

Teorijsku osnovu strukture kože, uzroka i vrste kožnih promjena možete naći OVDJE.

Kratki podsjetnik:

DERMA

 • Sadržaj konflikta: konflikt-ukaljanosti, konflikt-napada, konflikt-povrede-integriteta
 • CA-faza: rast stanica
 • PCL-faza: razgradnja stanica.

EPIDERMA

 • Sadržaj konflikta: konflikt-separacije
 • CA-faza: organski – ulceracija stanica, psihički – gubitak kratkotrajnog pamćenja
 • PCL-faza: obnova ulcera praćeno oticanjem, crvenilom, svrbežom.

Kožnih manifestacija ima mnogo, a ovo su neke od njih: (nažalost, za neke nisu dostupne originalne fotografije)

Primjer 1:  

IMG_1661      IMG_1663

 • Muško, 6 godina, biološki ljevak
 • Koža-malog mozga, derma → konflikt-napada → melanociti+
 • Situacija u kojoj se pokrenuo DHS: šišanje u frizerskom salonu u dobi od 1,5 g., ponovno s 2 god.
 • Doživljaj napada na glavu
 • Lijeva strana glave – kod ljevaka partner-strana (svi koji nisu majka i, u budućnosti, njegova djeca), frizerka = partner
 • Rješenje situacije: prestanak odlaženja u frizerski salon, ulogu frizera preuzima majka, uz pripremu i najavu šišanja.

Primjer 2:   

Bruno ruka2    12204058_10207859361900168_915100723_o    Bruno noga       

 • Muško, 25 godina, biološki dešnjak
 • Koža-velikog mozga, epiderma → konflikt-separacije
 • Lokacija manifestacije: prsti ruku, podlaktica, gornji dio stopala, naglašeno lijeva strana tijela = majka/dijete i partnerica s kojom bi dijete došlo u obzir, također desna strana = partner
 • Unutarnja strana ekstremiteta = neželjeno odvajanje, htjeti zadržati fizički kontakt
 • DHS: mladiću višegodišnja djevojka izjavi da nakon fakulteta seli u inozemstvo
 • CL (konfliktoliza, rješenje konflikta): djevojka povlači svoju izjavu
 • Konfliktna masa (od trenutka događaja pa do rješenja): 3 mjeseca
 • Rješavanjem konflikta ulazak u fazu ozdravljenja = obnova ulcera nastalih u konfliktno-aktivnoj fazi → crvenilo, oticanje, svrbež, na prstima ruku pojavljivanje vodenih mjehurića koji pucaju, rane
 • Trajanje manifestacije na nozi: 5 mjeseci, uslijed konstantnog recidiviranja – svaka naznaka potencijalnog odlaska ili sama sumnja na njega, nanovo je pokretala proces = kratke CA-faze nakon kojih ponovno ulazak u fazu ozdravljenja.
 • Četiri mjeseca po rješenju konflikta prekid veze. Unatoč prekidu kontakta s osobom, s kojom u vezi se konflikt odvio, podsvijest pohranjuje program bojazni od gubitka fizičkog kontakta, rezultat čega je:
 • Trajanje manifestacije na prstima ruku: 2 godine, s tendencijom ublažavanja simptomatike. Isključena mogućnost “tračnica” (ponovne aktivacije konflikta uslijed doticaja s nekom od okolnosti događaja – zvuk, miris, lokacija, slika i sl.)
 • Današnje stanje, 2,5 godine od uzroka: nova, stabilna veza, zajednički život. Prisutnost gotovo nezamjetljive promjene na prstima. Unazad godinu dana blaži oblici faze ozdravljenja u situacijama koje daju poticaj osjećaju sigurnosti i bliskosti.

Primjer 3: 

Neke organske manifestacije na koži uključuju više istovremenih bioloških procesa. Stoga svaku, na temelju simptomatike, treba razlučiti sukladno pripadnosti zametnom sloju.

Organska manifestacija u to doba nije bila dokumentirana, stoga prilažem primjer kliničke slike navedene promjene:

M_Corium_Pustular_Eczema_1  Pustular comb annot2annot

Ovakav se oblik kožne promjene naziva pustularni ekcem (od Latin pūs = gusta izlučina upaljena tkiva, gnoj). Pustularni ekcem predstavlja istovremenu prisutnost dviju faza ozdravljenja, različitih zametnih slojeva: 1) konflikta-separacije (crvenilo) – epiderm i 2) konflikta-ukaljanosti (apsces) – dermis.

Priča je bila sljedeća: žena, 27 godina, dešnjakinja, izmjenjivanje konfliktno-aktivne i faze ozdravljenja konflikta-separacije na gornjem i donjem dijelu dlanova te prstima. Sukladno tome, suha koža ruku, s povremenim crvenilom. Pokušaj ublažavanja suhoće ruku raznim kremama. Uzrok: iznenadna smrt voljene bake u vrijeme dok je žena bila na putovanju na drugom kraju svijeta. Ruke = pri zadnjem susretu baku je gladila rukama. I mjesecima nakon bakina odlaska neprihvaćanje situacije = konfliktna aktivnost.

Jednog dana, ženi je ponuđeno da ruke namaže nevenovom mašću iz domaće radinosti, a čija je baza izrade, u tim krajevima, primarno životinjskog porijekla. Prije spavanja, žena mašću obilato namaže šake i, da bi se preko noći dodatno upilo, odluči ih omotati plastičnom folijom.

U trenutku kad je namazala ruke, i osjetila miris domaće nevenove masti, žena dolazi do spoznaje: “Pa to je svinjska mast!! Imam svinju na rukama!!” (DHS)

Imati “svinju” na rukama nekome ne predstavlja velik problem, ali žena iz ove priče je – vegetarijanka.

Način na koji je doživjela činjenicu da na rukama ima svinjsku mast, a radilo se o konfliktu-ukaljanosti, odredio je izgled ruku idućeg jutra: kompletni dlanovi, zajedno sa svih 10 prstiju, bili su prepuni bolnih gnojnih mjehura. Prsti su bili i naotečeni.

Konflikt-ukaljanosti bio je riješen samom činjenicom da se mast s ruku oprala sapunom, međutim intenzitet konflikta bio je snažan i odredio je duljinu trajanja kožne promjene. Vrlo nezgodna stvar kod ovakvih manifestacija je ta, što sam pogled na gnojne upalne procese aktivira nove konflikte-ukaljanosti i napada i time često dovodi do začaranog kruga (kao što to biva u slučaju mladenačkih akni). Slično je bilo i u ovom slučaju. Pogotovo iz razloga što se promjena nalazila na jednom od najizloženijih dijelova tijela. Uz to, pucanje pustula stvaralo je veoma bolne rane, što je osobi onemogućavalo obavljanje i najobičnijih aktivnosti.

Cijela je stvar trajala nekoliko mjeseci, s tendencijom ublažavanja simptomatike. Problem su bile i tzv. “tračnice”, tj. zapamćene okolnosti konflikta, poput određenog sastojka sapuna za pranje ruku i sl., a koje su uvijek iznova pokretale proces.

Konflikt-ukaljanosti dogodio se u svibnju. Organizam je zapamtio i tu okolnost. Iako se uzrok više nije ponovio (žena ruke više nijednom nije namazala domaćom nevenovom mašću), naredne 4 godine, točno s nastupom toplija vremena, tj. približavanjem svibnju, proces pojavljivanja pustula nanovo se aktivirao, srećom, s godinama u sve blažem obliku, i trajao do kraja kolovoza, tj. rujna, recimo to tako – prolaskom sezone. Svake se godine manifestacija pojavljivala u sve blažem obliku, da bi s 5. godinom nestala.


Primjer 4: 

5ac024e0-4110-4c8b-a157-df2f519a4cb3 2

 • Herpes simplex u kutu usana (više)
 • Konflikt-separacije u PCL-fazi
 • Lijeva strana tijela, biološki ljevak = partner-strana
 • Situacija: Dječaka u vrtiću simpatiziraju 2 djevojčice i s njima se pri dolasku gotovo svaki dan izgrli i razmijeni poljupce. Jednog je dana jedna od njih rekla da se “ne želi ljubiti” (DHS) – separacija od poljupca.

Primjer 5:

Tematika Primjera 5 nešto je drugačija od gore navedenih, no, da ju ne svrstavam u zaseban tekst, pridodat ćemo ju ovome nizu, posebice stoga što je jedna od komponenata odvajanje.

Priča, koja je većini mama poznata: dijete, tamo negdje taman dok mu krenu zubi (…), ponekad  zna prilikom dojenja gristi maminu bradavicu. Što prilično boli. A to sam i sama iskusila. Otprilike 20 puta tu sam situaciju riješila mirnim pokretima i mirnim glasom. Ha ne razumije, ne može si pomoći, jel… Sve do jednog ugriza, koji je bio toliko iznenadan i toliko snažan, da mi je aktivirao prirodni nagon dijete od sebe odgurnuti.

CA-faza trajala je vrlo kratko (ubrzo smo opet bili bliski, a on nastavio dojiti), ali je bila intenzivna. Moje nasilno odvajanje od dojke doživio je na 2 načina:

 1. “ne mogu uhvatiti zalogaj” (mlijeko) i
 2. “odvojen sam od dojke koja je bila u ustima”.

Prvi konflikt spada u konflikte-zalogaja (endoderm), manifestira se na podsluznicu usne šupljine, u ovom slučaju s desne strane usta. Isti u PCL-fazi rezultira pojavom nečega, s čime je većina roditelja male djece dobro upoznata – tzv. soor-om ili mliječcem, tj. gljivičnim oboljenjem usne šupljine, koje karakteriziraju bijele naslage. Gljivice ovdje rade na poslovima razgradnje.

Drugi konflikt pogađa sluznicu usta (ektoderm) i u PCL-fazi daje – afte.

Narednih tjedan dana, s takvom kombinacijom u bebinim ustima bilo je veselo…

Napomena: ni jedna manifestacija nije tretirana na konvencionalan način.

Komentari su isključeni.

WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: